Gekruid Lamsvlees uit Ethiopië
Ingrediënten
- 500 gr lamsfilet
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote rode ui
- 1 theelepel verse gember
- 2 grote tenen knoflook (of 4 kleintjes)
- 1 groene Spaanse peper
- 1 eetlepel ghee (* ongezouten geklaarde boter, uitleg zie verder)
- 3 theelepels berbere (* Ethiopisch specerijenmengsel, uitleg zie verder)
- Zeezout
- Vers gemalen 4-seizoenenpeper (of mixed peper)
- 250 gr sperziebonen
- 200 gr rijst
- 4 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels fenegriekzaad
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 2 theelepels kardemonpoeder
- 2 theelepels zwarte peperkorrels
- 1 theelepels zout
- Mespunt nootmuskaat
- 4 theelepels komijnzaad
- 3 theelepels knoflookpoeder
- 4 theelepels gedroogde basilicum
Bereidingswijze
Bereiding van de Ghee (geklaarde boter)
- Verhit ongezouten boter tot het kookpunt
- Schep vervolgens de naar boven komende bestanddelen af
Bereidings van Berbere
- Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn
- Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardemonpoeder, zwarte peper en het zout met elkaar
- Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren
- Maal het komijnzaad fijn
- Voeg vervolgens, de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe
- Meng alles goed door elkaar
- Haal de eindjes van de sperziebonen en breek ze doormidden
- Schil de rode ui en snijd deze in plakken van een centimeter dik
- Schil de gember en hak deze zeer fijn
- Hak de knoflook fijn
- Snijd de groene Spaanse peper in de lengte doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Hak de groene peper fijn.
- Snijd het vet van de lamsfilet en daarna in blokjes van 2 centimeter
- Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking
- Verhit de olie in een grote, zware koekenpan en bak er het vlees en de ui 5-6 minuten in tot het vlees rondom bruin is
- Schep er de gember, knoflook en de berbere door
- Roerbak 8 minuten op hoog vuur
- Voeg na 2 minuten roerbakken de sperziebonen toe
- Voeg de fijngehakte spaanse peper toe en breng op smaak met royaal zeezout en 4-seizoenenpeper
- Roerbak het nog 1 minuut
- Schep vlak voor het serveren de ghee door het gerecht
- Serveer met de rijst