Aubergineshakshuka
Ingrediënten
Voor dit gerecht heb je volgende ingrediënten nodig:
- olijfolie
- 0,5 tl zwarte peper, plus extra naar smaak
- 0,5 tl zout, plus extra naar smaak
- 8 grote trostomaten, in stukjes
- 2 grote aubergines, in plakjes
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 100 g feta, in grove stukken
- 0,5 rode ui, in ringen
- 0,5 tl gemalen komijn (optioneel)
- 125 ml tomatensap
- 6 grote eieren
Voor erbij:
- een paar takjes bladpeterselie
- een groot takje munt
- warme pitabroodjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 220 °C/gasstand 7
- Verhit 1 el olie in een grote koekenpan
- Bestrooi de aubergineplakjes met zout en peper naar smaak en bak ze in delen aan elke kant 3-4 minuten tot ze goudkleurig en gaar zijn
- Schenk er extra olie bij als dat nodig is en schep de plakjes op een bord
- Verhit 2 el olie in een middelgrote koekenpan en fruit de ui 8 minuten op middellaag vuur tot de ui zacht is – roer af en toe
- Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee
- Voeg de tomaten en het sap dat eruit is gekomen toe aan de ui en roer ze erdoor
- Laat 8 minuten koken tot de tomaten uit elkaar vallen – ze moeten pulpachtig zijn
- Schenk het tomatensap erbij en laat 5 minuten op laag vuur koken; de saus is dan vrij dik
- Bestrooi met de ½ theelepel zout, de ½ theelepel zwarte peper en eventueel de komijn
- Leg een laagje aubergineplakjes op de bodem van een grote ovenschaal en schep de helft van de tomatensaus erover en herhaal
- Druk met de achterkant van een grote lepel een kuiltje in de saus en breek er een ei in
- Herhaal met de rest van de eieren en bestrooi met de feta en zet 5 minuten in de oven
- Pluk de blaadjes van de peterselie en munt en hak ze grof
- Strooi ze over de shakshuka en dien op met warm pitabrood